Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Március 30. 07:44, szerda | Belföld
Forrás: mti

Merényletekhez köthető sejt felszámolása miatt lehetett csökkenteni a terrorkészültséget

Merényletekhez köthető sejt felszámolása miatt lehetett csökkenteni a terrorkészültséget

Felszámolták azt a terrorista sejtet, amelyhez a brüsszeli merényletek köthetők, így nem volt indoka, hogy Magyarország fenntartsa a kettes terrorkészültségi fokozatot

- mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedd este az M1 aktuális csatornán.
Bakondi György, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a belügyminiszter módosította a magyarországi terrorkészültségi fokozatot, arról beszélt: tart a kiterjedt, nagy nyomozás a brüsszeli merényletek ügyében, és nemcsak Belgiumban, hanem Hollandiában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is fogtak el a támadásokhoz köthető embereket.

Így - fejtette ki - a rendőri erők a titkosszolgálatok közreműködésével felszámolták azt a terrorista sejtet, amelyhez "vélhetőleg a párizsi és a brüsszeli támadások is köthetők". Elfogták, vagy tűzharcban lelőtték annak tagjait - tette hozzá.

Közölte: jelenleg tisztán látható, hogy ez a sejt miként épül fel, kik voltak a meghatározó tagjai, milyen információk és logisztika segítette őket, hogyan érkeztek Európába az egyes terroristák, ezért nem volt indoka, hogy fenntartsák a magas, kettes terrorkészültségi fokozatot.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden 13 órától módosította a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot, jelenleg a hármas (közepes) fokozat van érvényben - közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

Múlt kedd reggel terrortámadásokat követtek el Brüsszelben, a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson. A terrortámadások következtében a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincöt ember életét vesztette, és mintegy háromszáznegyvenen megsebesültek, köztük két magyar állampolgár. A támadásokat a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalta magára.

Magyarországon a brüsszeli merényletek előtt, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggésben a hármas készültség volt érvényben, ezt emelték kettes fokozatra múlt kedden.

Címkék: készültség, terror

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.