Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 12. 08:50, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Milliós adomány gyűlt össze az árvíz sújtotta Egerszólátnak és Novajnak

Milliós adomány gyűlt össze az árvíz sújtotta Egerszólátnak és Novajnak

Milliós pénzadományt gyűjtött össze a nyári villámárvíz által sújtott két Heves megyei településnek a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége: Egerszólát és Novaj emellett a kormány vis maior keretéhez is kérelmet nyújtott be

- jelentette be szerdán Egerben Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott.

A politikus a sajtótájékoztatón helyi katasztrófának nevezve a történteket köszönetet mondott a védekezésben és a helyreállításban résztvevőknek. Közölte: a kárfelmérések, igénybejelentések befejeződtek, a védekezés, valamint a helyreállítás kiadásai a megyében meghaladják a 350 millió forintot.

Jelezte: Sirok 66 millió forintot kapott a kormány vis maior keretéből, Egerszólát 100 millió forintos, Novaj pedig 38 millió forintos kérelmet nyújtott be a kabinethez. A remélt kormányzati segítség mellett azonban ilyen helyzetben összefogásra és civil segítségnyújtásra, támogatásra is szükség van - húzta alá, megjegyezve: a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége e téren példa értékű munkát végzett.

Szőnyi Kinga, a szervezet elnöke arról beszélt, hogy Magyar családok az árvíz- és viharkárosultakért címmel hirdették meg adománygyűjtő akciójukat, amellyel a nyáron viharkárt szenvedett Szabolcs megyei és a villámárvíz sújtotta Heves megyei településeken igyekeztek segíteni.

A felhíváshoz 12 szervezet és vállalkozás csatlakozott, felajánlások még a határon túli területekről is érkeztek. Közéleti személyiségek, művészek, sportolók is az ügy mellé álltak - hangsúlyozta. Az elmúlt hónapokban összegyűlt több mint 2,5 millió forint ugyanakkor csak csepp a tengerben - fogalmazott. A pénzt végül a Református Szeretetszolgálat Alapítványon keresztül a leginkább rászoruló Egerszólátnak és Novajnak utalják át - mondta.

Juhász Attila Simon (Fidesz-KDNP), a Heves megyei közgyűlés elnöke felidézte: június 23-án 17 Heves megyei településen okozott súlyos károkat a vihar és a hirtelen lezúduló eső. A legjelentősebb kiadásokkal Bükkszéken, Sirokon, Egerszóláton és Novajon járt a védekezés, majd a - helyenként jelenleg is tartó - helyreállítás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.