Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 10. 10:28, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Mobilokba is jönnek a 64 bites processzorok

Mobilokba is jönnek a 64 bites processzorok

2014-ben kerülhetnek piacra az első, Cortex-A50 architektúrás CPU-val szerelt eszközök.

Tegnap a többek közt mobiltelefonokban és táblagépekben is használt processzorok alapvető architektúráját fejlesztő brit ARM bejelentette, hogy elkészült a két éve bemutatott, ám a fogyasztókhoz csak most eljutó Cortex-A15 architektúrájának utódja. A Cortex-A50 alapú processzorok érdekessége az lesz, hogy már rendelkezni fognak 64 bites utasításkészlettel, így ezeket használva mobilokba és tabletekbe is kerülhet majd 4 gigabájtnál több memória.

A gyártó szerint az új architektúra jelentősen kevesebbet eszik majd a jelenleg piacon lévőknél, vagy kissé más perspektívából szemlélve ugyanolyan fogyasztás mellett háromszor gyorsabb náluk. A Cortex-A50 család jelenleg két tagból áll: a lassabbik a minimális fogyasztású Cortex-A53, míg a Cortex-A57 névre hallgató testvére egy relatíve magas fogyasztású fenevad.

Éppen ezért az ARM azt ajánlja a processzortervező partnereinek (például Qualcomm, NVIDIA, Samsung), hogy a kettőt kombinálva implementálják majd a központi egységeikbe, hiszen a vállalat big.LITTLE megoldását használva a számítási igénytől függően dinamikusan lehet kapcsolgatni a kettő közt: a kis igénybevételű feladatokhoz elég az alacsony fogyasztású A53 is, míg komoly feladatok esetén az A57 bármikor átveheti tőle a stafétabotot.

Az első Cortex-A50 architektúrára épülő processzorok 2014-ben mutatkozhatnak majd be a fogyasztókhoz eljutó termékekben. Megemlítendő, hogy a kérdéses idő tájékán az AMD is elő fog rukkolni néhány ezen architektúrára épülő, szerverekbe szánt központi egységgel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.