Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Július 01. 06:07, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Nagy-Britannia nem megszorításokkal lesz úrrá a járvány okozta gazdasági válságon

Nagy-Britannia nem megszorításokkal lesz úrrá a járvány okozta gazdasági válságon

Nagy-Britannia nem megszorító intézkedésekkel, hanem milliárdos építkezési és infrastrukturális beruházásokkal lesz úrrá a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkon - mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson Közép-Anglia egyik legnagyobb ipari központjában, Dudley városában vázolta fel a kormány gazdasági kilábalási programját.

Kijelentette: a koronavírus-járvány teremtette gazdasági válságból nem a megszorítások politikája, nem a garasoskodás kínálja a kiutat, mivel "a világ már túllépett 2008-on".

Boris Johnson ezzel arra utalt, hogy a 2010-ben hatalomra jutó konzervatív párti brit kormány a hazai össztermék (GDP) 11,1 százalékának megfelelő - békeidőben példátlan - államháztartási hiányt vett át munkáspárti elődjétől a 2008-2009-es pénzügyi válság idején végrehajtott hatalmas bankmentő állami tőkeinjekciók örökségeként, és a deficit csökkentésére évtizedes távlatú, radikális költségvetési szigorítási programot dolgozott ki.

A brit kormányfő keddi beszédében elmondta: az infrastrukturális beruházási tervcsomag első eleme egy tíz évre szóló iskolaépítési program, amelynek alapján egymilliárd font (390 milliárd forint) ráfordítással 50 új iskola épül.

A brit kormány emellett a következő 8 évben 12 milliárd fontos támogatást nyújt 180 ezer új, megfizethető lakás felépítéséhez, még az idén 100 millió fontot fordít a közúthálózat fejlesztésére, és ugyancsak az idén 1,5 milliárd font pótlólagos költségvetési forrást biztosít a kórházak korszerűsítésére, illetve új kórházak építésére.

Johnson felidézte: a Konzervatív Párt legutóbbi választási programjában is szerepelt már 40 új kórház felépítése.

A miniszterelnök szerint számítani kell a Covid-19-járvány okozta gazdasági sokk utórengéseire, de éppen ezért ez az a pillanat, amikor hozzá kell kezdeni a brit gazdaság évtizedek óta elhanyagolt problémáinak kezeléséhez.

"Gyorsan kell cselekedni, mert máris látjuk a GDP-érték szédítő ütemű zuhanását" - fogalmazott Boris Johnson.

A brit statisztikai hivatal (ONS) éppen kedden, nem sokkal Johnson beszéde előtt közölte, hogy több mint negyven éve nem mért ütemben, 2,2 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék az idei első negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus okozta járvány első közvetlen reálgazdasági hatásaként.

A kimutatás szerint ez a legnagyobb mértékű negyedéves visszaesés a brit gazdaságban 1979 harmadik negyedéve óta.

A statisztikai hivatal ráadásul rontotta is a növekedési számokat: a múlt hónapban közölt, részleges adatokra alapuló első becslésében még 2 százalékos negyedéves összevetésű GDP-csökkenést jelzett 2020 első negyedévére.

Az idei első negyedéven belül márciusban 6,9 százalékkal - az első becslésnél 1,1 százalékponttal nagyobb ütemben - zuhant a brit GDP-érték az előző hónaphoz viszonyítva.

Ez korántsem volt a mélypont: áprilisban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban példátlan ütemben, havi összevetésben 20,4 százalékkal zuhant a brit GDP-érték.

A jelenleg érvényes előrejelzések a második negyedév egészére is 20 százalék körüli GDP-zuhanást valószínűsítenek a brit gazdaságban, bár több elemzőház is közölte, hogy a múlt hónap óta tapasztalható élénkülés a korábbinál derűlátóbb várakozásokra ad okot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése