Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Február 02. 08:35, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics Tibor: területfejlesztési projektek kellenek a vármegyék további fejlődéséhez

Navracsics Tibor: területfejlesztési projektek kellenek a vármegyék további fejlődéséhez

A területfejlesztési politika részeként gyűjtik azokat a projekteket, amelyek lehetővé teszik azt, hogy Magyarország vármegyéi középtávon is emelkedő pályán maradjanak

- mondta el újságíróknak nyilatkozva a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Mátészalkán, a városi piac átadóján.

Navracsics Tibor hozzátette, a vármegyei közgyűlésekkel együttműködve a területfejlesztési szolgálat kiépítése révén abban bíznak, hogy 2025. január elsejétől a területfejlesztési alap jelentősebb összegekkel is hozzá tud járulni a vármegyei fejlesztésekhez.

Kitért arra is: egyre több mutató jelzi, hogy eltűnik az a különbség, ami korábban megvolt az ország keleti és nyugati része között. Közrejátszik ebben a kormányzat ipartelepítő politikája, és a jövedelmi statisztikák is azt mutatják, hogy a keleti térség folyamatosan zárkózik fel.

Elmondása szerint új fejlettségi vonal látszik kialakulni az ország északi és déli területei között. Azt mondta, a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld sok szempontból rosszabb mutatókat produkál, mint az észak-keleti régió. A miniszter szerint ezért is van szükség ezeknek a térségeknek a felzárkózására, amire több programot is indítottak.

Navracsics Tibor a piacátadó kapcsán közölte, az európai uniós források révén olyan közösségi terek újultak meg, amelyek a térség számára is fontosak. A 2014 és 2020 közötti időszakban az első három tagállam között szerepelt Magyarország az uniós források felhasználása terén. Hozzátette, a 2021 és 2027 közötti ciklusban jelenleg az első helyen áll az ország. "Mi használjuk fel eddig a leghatékonyabban az uniós forrásokat" - mondta el a miniszter.

Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei főispán az átadóünnepségen kiemelte, a vármegyében az elmúlt években több mint száz piac épült vagy újult meg.

Kovács Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kijelentette, sokan sokat dolgoztak azért, hogy a piac felújítása megvalósuljon.

Hanusi Péter (Fidesz-KDNP), Mátészalka polgármestere elmondta, az 1262 négyzetméteres terület mindig találkozási pont volt és a helyiek életében fontos szerepet játszik. Hozzátette, az engedélyezési folyamat még hátra van, de bíznak abban, hogy húsvétra már használatba tudják venni a piacot.

A beruházás 800 millió forintos uniós és hazai forrásból valósult meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során