Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 21. 07:32, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem lesz követelőző az IMF

Nem lesz követelőző az IMF

Várhatóan „nem lesz nagyon követelőző” a költségvetéssel kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az új típusú együttműködésről folytatandó tárgyalásokon.

Jósolták hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik csaknem kétharmadosra taksálták az IMF és a kormány közötti megállapodás esélyét.

A JP Morgan Chase Bank londoni részlege által befektetőknek összeállított hétvégi felzárkózó térségi áttekintésben a ház elemzői azt jósolják, hogy a befektetői bizalomerősítést célzó, de államadósságot nem növelő új típusú együttműködés elővigyázatossági készenléti megállapodás formáját ölti majd, vagyis tartalmazni fogja „egy normál IMF-program szokásos előírásait”, benne egy szándéklevéllel és negyedéves lebontású teljesítménycélokkal, de folyósítási menetrend nélkül.

A JP Morgan londoni felzárkózó piaci elemzői közölték: nem gondolják, hogy „Magyarországnak sok további teendője lenne a költségvetési konszolidáció terén”, és – tekintettel az euróövezeti recesszió kibontakozására is – arra számítanak, hogy az IMF „viszonylag kevéssé lesz követelőző a költségvetési fronton”. A ház szerint ugyanakkor „valószínűleg vitatott terület lesz” a magyar kormánynak a bankszektorral kapcsolatos politikája.

A JP Morgan londoni részlegének közgazdászai közölték, hogy mindent egybevetve 65 százalék esélyt látnak egy új program aláírására a jövő év elején.

Erősítené a piaci bizalmat

A cég elemzőinek véleménye szerint egy új IMF-program erősítené a piaci bizalmat, emellett átláthatóbbá és következetesebbé tenné a gazdaságpolitikai döntéshozatalt.

A JP Morgan szakértői szerint az, hogy a forint 3 százalékot erősödött a tárgyalások bejelentése után, csökkenti az MNB-re az árfolyamvédelmi célú kamatemelés végett nehezedő nyomást. Az IMF-tárgyalások bejelentése után más nagy londoni házak is a JP Morgan véleményéhez hasonló – nem egy esetben szóhasználatukban is azonos – értékeléseket adtak a fejleményről.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő Londonban ismertetett állásfoglalása szerint egy új IMF-programnak több előnye lenne, gondoskodna például a költségvetési és a külső finanszírozásról – vagy legalábbis megteremtené ennek lehetőségét –, emellett erősíthetné a piaci bizalmat, valamint átláthatóbbá és következetesebbé tehetné a gazdaságpolitikai döntéshozatalt. A Fitch szerint a megállapodás egy új IMF-programról csökkenthetné a magyar államadós-besorolásra nehezedő, lefelé ható nyomást is.

A kormány rugalmas hitelkeretre fog törekedni

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni értékelésében azt jósolta, hogy mivel jelentős politikai fordulatról van szó, a kormány várhatóan arra fog törekedni, hogy az IMF-megállapodás részletei, „amennyire csak lehet”, illeszkedjenek a pénzügyi-politikai autonómiát hangsúlyozó eddigi „narratívához”. A ház szerint ez azt jelenti, hogy a kormány mindenekelőtt a kevés kondícióval járó rugalmas hitelkeretre (FCL) fog törekedni. Az Eurasia szakértői szerint a kormány pozícióját e törekvésében erősíti, hogy növekedtek a devizatartalékok, és a folyómérleg egyenlege többletet mutat.

A ház szerint valószínűtlen, hogy a magyar kormány belement volna a tárgyalásokba az IMF-fel, ha ennek ára további költségvetési kiigazítások bevezetése lenne, mivel a kormány már eddig is hitet tett a jövő évi költségvetési cél tartásához szükséges összes takarékossági intézkedés végrehajtása mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére