Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 01. 14:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Nem mindegy, hol fogyasztja el a süteményt vagy a pizzát

Nem mindegy, hol fogyasztja el a süteményt vagy a pizzát

Drágább a sütemény, a pizza és a pékáru helyben fogyasztva, mint elvitelre vagy házhoz szállítás esetén egy július elsejétől életbe lépett európai uniós rendelet miatt.

A szabályozás minden lisztet, keményítőt vagy tejet tartalmazó ételre vonatkozik. Azt azonban nem tudni, mekkora forgalmi adó terheli azt az ételt, amit a vendég kikér, de végül becsomagoltat.

 

2116 forint helyben fogyasztva és 2000 forint becsomagolva, elvitelre az ára ugyanannak a négy szelet mogyorókrémes süteménynek egy érdi cukrászdában. A július elsején hatályba lépett rendelet szerint ha a vendég a cukrászdában eszi meg a süteményt, akkor az szolgáltatásnak minősül és magasabb, 25 százalék az áfája. Ha elvitelre vásárol, 18 százalék adó terheli. Van olyan cukrászda, ahol ezt a vevőnek kell megfizetni.

Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke elmondta: „ez hét százalék árkülönbséget jelent. A kollégáink vegyesen álltak a kérdéshez. Volt, aki úgy gondolta, hogy belefért az árba, tehát egy bruttó áron adja, csak különböző áfaösszegeket fizet be a költségvetésnek. Eddig még nem érkezett semmiféle panasz, hogy ebből hátrány származott volna”.

A cukrászok iparkamarájának elnöke szerint több lesz az adminisztráció, és a pénztárnál is nagyobb a tévesztési lehetőség, mint eddig. Pataki János attól tart, a jövőben kevesebben járnak majd cukrászdába.

Nemcsak a süteményekre, hanem minden lisztet, keményítőt vagy tejet tartalmazó ételre – vagyis a pizzákra és a pékárukra is – vonatkozik a rendelet. Egy budafoki pizzéria üzletvezetője azt mondja, nem egyértelmű, hogy külön étlapot kell-e készíteni a házhoz szállításra és a helyben fogyasztásra. A kereskedők azt sem tudják, mi lesz azzal az étellel, amit kikér a vendég, kifizeti, de a maradékot becsomagoltatja és elviszi.

Kun László, a Pizza Pince üzletvezetője azt mondta: a gyakorlati kivitelezése nehezen végrehajtható a törvényben. Mint fogalmazott: nem tudja elképzelni, hogy két árat írnak az étlapra, a szórólapra. „Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy be tudjuk ezt tartani” – fűzte hozzá.

Az adóváltozás egy július elsejétől életbe lépett európai uniós előíráshoz igazodik, amely szerint a sütemény nem terméknek, hanem szolgáltatásnak minősül, ezért nem maradhat 18 százalékos az áfája. (pr)

hírTV

Címkék: rendelet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.