Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 10. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyugdíjügyek: jönnek az ellenőrzések

Nyugdíjügyek: jönnek az ellenőrzések

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nyilvánosságra hozta a jövő évi ellenőrzési tervét, amely szerint a fő feladat a nyugdíjak megállapításához szükséges adatok begyűjtése a renitens vállalkozásoktól. Azon cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 2010 előtt nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ugyanakkor a biztosítottakra is figyelni fognak - írja a Napi Gazdaság.

A jelenleginél több és célzottabb nyugdíjbiztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól, ugyanis az akkor életbe lépő nyugdíjtörvény-módosítások szerint az ONYF minden egyes biztosított vagy volt biztosított nyugdíjjogosultságát ellenőrizendő külön vizsgálatot indíthat - ezen adategyeztető vizsgálatok lesznek a 2013-as ellenőrzések központjába - derül ki a most nyilvánosságra hozott ellenőrzési tervekből.

A nyugdíjvárománnyal, szolgálati idővel, a járulékfizetéssel kapcsolatos adatokról minden jelenlegi és volt biztosított egyeztetést kezdhet, így már évtizedekkel a nyugdíjazás előtt tisztázható, hogy az ONYF tud-e a biztosított után fizetett járulékokról. Ezen felül a törvény előírja, hogy az ONYF az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal folyamatosan vegye fel a kapcsolatot, korosztályról-korosztályra haladva - így válna ha nem is naprakésszé, de aktuálissá az ONYF adatbázisa.

Az ellenőrzési tervből sejthető, hogy a nyugdíjbiztosítónál arra számítanak, hogy jó (tíz)ezer biztosított esetében külön vizsgálatokat kell folytatni, hisz az elmúlt húsz évben nem egy cég szabotálta el az amúgy kötelező adatszolgáltatást a társadalombiztosító felé. Azon cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 2010 előtt ennek a kötelezettségüknek nem tettek eleget. Különösen indokolt az ellenőrzés - olvasható a 2013-as ellenőrzési tervben - azon munkáltatóknál, amelyek társasági formát váltottak, átalakultak vagy megszűntek. Kiemelt figyelmet fordítanak azon cégekre, amelynek tulajdonosai korábbi cégeiknél szintén nem jelenték be a foglalkoztatottak adatait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.