Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 03. 06:40, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor válasza a somogyi nyugdíjasoknak: átgondolásra érdemes a nyugdíjemelés alapjáról szóló javaslatuk

Orbán Viktor válasza a somogyi nyugdíjasoknak: átgondolásra érdemes a nyugdíjemelés alapjáról szóló javaslatuk

A kormány valóban elkötelezett, hogy az ország megújítása mellett a nyugdíjak értékét, egyben az idős emberek biztonságérzetét is megőrizze - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Nyugdíjas Szervezetek Somogy Megyei Szövetsége elnökének küldött válaszlevelében. Úgy fogalmazott: átgondolásra és megfontolásra érdemesnek tartja a somogyi nyugdíjasok javaslatát, miszerint a nyugdíjemelés alapját a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja képezze.

A kormányfő válaszáról Stikel János, a megyei szövetség elnöke tájékoztatta hétfőn az MTI-t, emlékeztetve arra, hogy javaslatukkal egy hónapja fordultak levélben a kormányfőhöz, valamint a parlamenti pártok elnökeihez. Utóbbiak egyelőre nem reagáltak - tette hozzá.
Közölte: a miniszterelnök a nyugdíjak értékének megőrzéséről azt írta, hogy a kormány ezt a vállalását a tavaly novemberi egy összegű, 6 százalékos emelésen túl a 2012. január elsejétől folyósított 4,2 százalékos nyugdíjnöveléssel teljesítette. "Tette ezt mindannak ellenére, hogy Európa számos országában csökkentik vagy befagyasztják a nyugdíjakat" - idézte Orbán Viktor szavait Stikel János.
A miniszterelnök válaszában kitért arra is, hogy a rezsiköltségek szabályozásával ugyancsak garantálni kívánják a nyugdíjasok biztonságát, éspedig oly módon, hogy 2012-ben a gáz-, a távfűtés, a villany-, valamint a víz- és csatornadíjak nem emelkedhetnek az inflációnál nagyobb mértékben - mondta a megyei szövetség elnöke. Hozzátette: Orbán Viktor azt is írta, "bízhat abban, hogy a jövőben sem hajtunk végre olyan válságkezelést, amely a nyugdíjasok vállára tenne újabb terheket".
Stikel János a válaszlevél kapcsán úgy fogalmazott: "respektáljuk, hogy a miniszterelnök válaszolt a levelünkre, ami egy udvarias levél, tükrözi a kormányzati terveket, ugyanakkor nem veti el a javaslatunkat". Ennek alapján az elnök reményei szerint a javaslatuk "előbb-utóbb" az Országgyűlés elé kerül.
Ez utóbbi kapcsán a nyugdíjasszervezetek megyei szövetségének elnöke elmondta: Szűcs Erika országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció szociálpolitikusa a napokban kaposvári látogatásakor határozott ígéretet tett arra, hogy lehetőségükhöz mérten az általuk javasoltakat a parlamentben felvetik és felszínen tartják.
A somogyi civil szervezet javaslatának lényege: kezdeményezzenek törvényt a nyugdíjas fogyasztói kosárról, amelynek alapját az alapvető élelmiszerek és háztartási fogyasztási cikkek, gyógyszerek, az energia és a közüzemi szolgáltatások képezzék. E törvény mondja ki, hogy a nyugdíjemelés alapját - súlyozott részét - a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja adja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során