Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Augusztus 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

Mikor elkerülhetetlen az oxigénterápia?

Mikor elkerülhetetlen az oxigénterápia?

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) a szöveti oxigénszint emelése révén számos betegség gyógyításában játszik kulcsfontosságú szerepet. Hatékonyan alkalmazható többek között a fülzúgás, a lyme-kór és a születéskori oxigénhiányos állapot kezelésében, valamint a stroke utáni rehabilitációban is. Van azonban néhány olyan egészségügyi probléma, amikor a hiperbár oxigénterápia igénybevétele egyszerűen megkerülhetetlen.

Hogyan hat?

HBOT hatására az oxigén a szokásosnál 15-20-szor nagyobb koncentrációban éri el a sejteket, és ezzel olyan élettani folyamatokat indít be a szervezetben, amelyek a sérült területek gyorsabb regenerációját idézik elő. A sejtek anyagcseréje felgyorsul, nagyobb mennyiségű oxigénhez jutnak, a felgyorsult véráram pedig hatékonyabban szállítja el a lebontott melléktermékeket. A kezelés emellett új oxigénszállításra alkalmas csatornákat „nyit” a szervezetben, és az oxigén fertőtlenítő hatása révén segít a különböző fertőzések legyőzésében. Melyek azok az esetek, amikor a HBOT nélkülözhetetlen?

Lábszárfekély

A cukorbetegség egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély, amely akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet. A nem baleseti lábamputációk 70 százaléka a cukorbetegségnek tudható be, Magyarországon évente négyezer lábat kell amputálni a diabétesz szövődményei miatt. Hiperbár oxigénterápia alkalmazásával minden harmadik amputációra ítélt láb megmenthető lenne.

Csont- és szövetelhalás

A daganatos betegségek kezelésének egyik legelterjedtebb módja a sugárkezelés. Ez azonban a daganatos sejtekkel együtt a szervezet gyorsabban osztódó sejtjeit is roncsolja (pl. ivarmirigyekben, csontvelőben, a bél hámrétegében), amely súlyos esetben szöveti- és csontelhaláshoz is vezethet. Ezt gyógyítja hatékonyan a HBO terápia, amely elősegíti és felgyorsítja a roncsolt szövetek gyógyulását.

Bőrátültetés

Bőrátültetések esetén, az új bőrfelület megmaradása szempontjából elemi fontosságú a megfelelő vér- és oxigénellátottság. A beültetett bőr ugyanis csak abban az esetben marad életben, ha az új környezetben is megindul benne a vérkeringés. A HBO kezelés, az oxigénszint megnövelése és a véráram beindítása révén hatékonyan óvja meg a bőrfelületet az elhalástól, és segíti annak „működésbe lépését”.

Égési sérülések

Égési sérülés esetén károsodnak a bőr leglényegesebb funkciói: a hő és a víz, valamint a baktériumok elleni védelem. Fokozódik a párolgás útján végbemenő vízvesztés, amelyet nagy hővesztés is kísér. Az égés helyén és környezetében csökken a keringő folyadék mennyisége, és ezzel együtt csökken a sejtekhez érkező oxigén mennyisége. A sérülés helyén ráadásul súlyos baktérium invázió alakulhat ki, amely fertőzésekhez vezethet. A HBO terápia ezen tényezők mindegyikére pozitív hatással van, hiszen növeli a szervezet oxigénellátottságát, serkenti a vérkeringést, és az oxigén fertőtlenítő hatása révén segít a fertőzések megelőzésében, leküzdésében is.

Búvárbalesetek

Búvárbaleset alatt a búvárkodás során kialakuló dekompressziós sérülések különböző formáit értjük. Tévedés azt gondolni, hogy ez csakis mélytengeri búvárokat érinthet! A legkisebb vízmélységen történt búvárbaleset mindössze 2 méterrel a vízfelszín alatt történt. A dekompressziós betegség következménye lehet tartós idegrendszeri sérülés, bénulás vagy tartós fogyatékosság. Búvárbalesetek esetén a túlnyomás alatti oxigén-belélegeztetés (HBO) kezelés az egyetlen hatásos terápia. A kezeléseket minél hamarabb meg kell kezdeni, hiszen így valószínűbb a maradványtünetek nélküli teljes gyógyulás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő