Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Perre mehetnek a tankönyvkiadók

Perre mehetnek a tankönyvkiadók

Elképzelhető, hogy a tankönyvellátás államosítása révén a kiadók perre mehetnek, mivel több kiadványuk még évekig akkreditálva van az eljárási díjak befizetése után, s még többet áldoztak a fejlesztésekre - írja a Világgazdaság.

„Úgy gondolom, hogy a tankönyvellátás államosításával több kiadó is perre mehet, mivel több évre kaptak tankönyveikre nyilvántartási engedélyt, amely alapján megrendelhették az iskolák kiadványaikat” – nyilatkozta a lapnak a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke az akkor aktuális törvényjavaslat nyomán. Szarvas-Ballér Judit arra emlékeztetett, hogy az akkreditációs eljárás átlagosan mintegy félmillió forintjába került egy kiadónak, egy könyv fejlesztése több millióra is rúghatott. A jelentősebb kiadók nemzetközi jogi fórumokhoz is járulhatnak jogorvoslatért. Jelenleg mintegy 50 kiadónak van megrendelhető tankönyve a piacon. A TVOT elnöke szerint a helyzetet bonyolítja, az iskolák nem választják hanem ingyen kapják meg majd a tankönyveket. Így azt kell majd mérlegelni, hogy történt-e jogsérelem, vagy pedig egy állami szociális intézkedés történt-e, amit az oktatási intézmények igénybe vesznek.

Az emberi erőforrás miniszter kivételes sürgős tárgyalási törvényjavaslatáról kedden szavazhatnak: ezek szerint megszűnne a piaci elvekre épülő tankönyvellátás (a terjesztés, a tartalmi és a fizikai előállítás is), és megvalósulna az állam teljes körű felelősségére épülő állami közfeladatként megszervezendő tankönyvellátás. Az állam saját állami tankönyvkiadóval, kísérleti tankönyvfejlesztésével is biztosítja a tankönyveket majd az iskoláknak, ahol indokolt, bevonhatják a nem állami tulajdonban álló kiadókat a fejlesztésekbe. Az állam szerint így feleslegessé teszik az átláthatatlan, a valódi választás lehetőségét korlátozó tankönyvválasztékot. Jelenleg mintegy 4000 kiadvány szerepel a listán, de Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint elnöke ez 12 évfolyam és a szakképesítésre is vonatkozik. Ebben benne vannak a munka-, dolgozat-, gyakorlófüzetek és az atlaszok is. Így egy évfolyamon 2-4 tankönyv lehet egy tantárgyból. Gallóné szerint így sérül a pedagógusok módszertani szabadsága, nem lesz az iskoláknak tényleges autonómiája, s nem mindegy, hogy egy szabolcsi faluban, vagy a főváros II. kerületében milyen módszer és tankönyv alapján tanítják a gyerekeket.

Szarvas-Ballér szerint ha a tankönyvkiadók többsége lehúzza a rolót, tízezres nagyságrendben szűnhetnek meg munkahelyek. A TVOT-ot, a tankönyvkiadás szakmai kérdéséiben az állammal nem azonos véleményt hangsúlyozó köztestületet is felszámolják. A TVOT elnöke szerint valószínűleg felmenő rendszerben vezetik majd a jogszabályt az 1-2., a 5-6. és a 9-10. évfolyamokban a jövő tanévben. Csak az állam által fejlesztett, illetve a miniszter által kiválasztott tankönyvekből lehet majd választani, összesen egy évfolyamon kettőből. Az iskola választását egyébként az állami intézményfenntartónak is jóvá kell hagynia. A kiadóknak átmenetileg csak akkor lesz lehetősége részt venni a tankönyvvé nyilvánítási folyamatban miniszteri pályázat útján, ha egyes évfolyamokon még nem sikerül elkészíteni a kísérleti tankönyveket. Még az sem ismert, hogy az állam megvásárolna-e kiadókat, vagy megvenné egyes termékeiket, vagy új szereplőkkel lennének új kiadványok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár