Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 17. 17:52, szombat | Belföld
Forrás: forrás: MTI, met.hu

Piros riasztás négy megyében a hófúvás miatt

Piros riasztás négy megyében a hófúvás miatt

Borult lesz az ég, de vasárnap már többfelé vékonyodik, néhol időszakosan fel is szakadozhat a felhőzet. Országszerte számíthatunk tartós, kiadós csapadékra, amelynek intenzitása az éjszaka második felétől csökken.

Vasárnap napközben egyre több helyen meg is szűnik a csapadék.

Szombaton a kezdeti esőt egyre több helyütt váltja fel havazás, de a délkeleti országrészben átmenetileg ónos eső, fagyott eső is lehet. Megmaradó hótakaró sokfelé alakul ki, legkisebb eséllyel délkeleten. Az északkeleti, északi szelet nagy területen erős, az Alföldön és a Zemplénben viharos lökések kísérik, emiatt több helyen hófúvásokra is számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -10 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap +2 és -5 fok között valószínű.

Figyelmeztetés többfelé
Szombat délutántól gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható.

A szombati (és részben a vasárnapi) nap során – talán az ország északnyugati csücskét leszámítva – mindenütt újabb, jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 15-25 mm, északnyugaton ennél kevesebb (5-15 mm), a Dunántúl déli felén pedig több (25-40 mm) hullhat területi átlagban. Este délkeleten néhol zivatar is kialakulhat.

Szombat délutántól észak, északkelet, felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 cm körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 cm a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 cm-t meghaladó hó is hullhat. Az előbb említett sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.



Hófúvásra általában az ország északi felén készüljünk. Erős hófúvásra szombat estétől vasárnap délelőttig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is számíthatunk. Ezeken a részeken viharos (60-85 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 km/h körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

A késő délutáni, esti óráktól az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon. A tájékoztatóban felsorolt események közül ennek van a legnagyobb bizonytalansága.
Vasárnap, a nap első felében fokozatosan gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Északkeleten kora délutánig még további 5-10, néhol esetleg 10 cm-t meghaladó hó hullhat. Napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de északkeleten még délután is lehetnek 60 km/h körüli lökések, hófúvás elsősorban ott, és nyugaton fordulhat elő.

Címkék: hófúvás, riasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.