Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Január 10. 17:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

Programsorozat indul a Nemzetközi Csillagászati Unió centenáriuma alkalmából

Programsorozat indul a Nemzetközi Csillagászati Unió centenáriuma alkalmából

Csütörtöktől vasárnapig 100 óra csillagászat elnevezéssel országszerte a csillagászatot népszerűsítő programokkal várják az érdeklődőket a Nemzetközi Csillagászati Unió megalapításának 100. évfordulójához kapcsolódva.

A 100 óra csillagászat elnevezésű akciót először 2009-ben hirdette meg a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU), idén a legnagyobb professzionális csillagászati szervezet centenáriuma jegyében rendezik meg a programokat - mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az MTI-nek.

A centenáriumi év eseményei arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos a csillagászat az oktatásban, a fejlődésben és akár a diplomáciában is. Az évfordulót számos helyen ünneplik, az IAU honlapján olvasható információ szerint eddig több mint 70 országban mintegy 700 különböző rendezvényt regisztráltak a szervezet nemzeti bizottságai.

A főtitkár elmondta, hogy az ünneplés világszerte a 100 óra csillagászat elnevezésű programsorozattal kezdődik. A négy napon és három éjszakán át tartó eseményen az amatőr- és szakcsillagászok, valamint a csillagászat iránt érdeklődők találkozhatnak egymással. A rendezvény mottója: közelebb vinni az embereket a csillagos égbolthoz, a csillagászatot pedig az emberekhez. A eseményre eddig csaknem 50 országban több mint 250 eseményt regisztráltak.

A hétvégi programsorozaton alapvetően távcsöves bemutatókkal, a tudományos intézmények nyílt napokkal várják az érdeklődőket. Az amatőr csillagászok pedig saját távcsövükkel mutatják meg az égitesteket a laikusoknak.



A főtitkár beszámolója szerint az esemény csütörtök délután Zalaegerszegen startol, ahol az érdeklődők virtuális utazás keretében ismerkedhetnek meg a Naprendszerrel, a csillagközi tér látványosságaival és a galaxisok világával. Az előadást követően derült égbolt esetén távcsöves bemutató lesz a Dísz téren. Fél órával később járdacsillagászat lesz Szombathelyen a Fő téren. Emellett számos program várja az érdeklődőket Sopronban, Szombathelyen, Tatán, Miskolcon, Bólyon, Kiskunhalason, Baján és Balatonfűzfőn is pénteken és szombaton.

Az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló szombaton távcsöves bemutatóval és csillagnéző túrával csatlakozik az eseménysorozathoz. Vasárnap a rendezvény befejezéseként csillagsétát rendeznek a főváros csillagászati emlékeinek nyomában. A program során a főváros budai oldalának csillagászati érdekességeit látogatják sorra - tette hozzá a főtitkár.

Elmondta, hogy a centenáriumi évben még sok más program népszerűsíti majd a csillagászatot Magyarországon, egyebek mellett terveik között szerepel egy fotókiállítás megrendezése, és áprilisban a már hagyományossá váló Csillagtúrák nemzeti parkjainkban sétáival és bemutatóival is találkozhatnak az érdeklődök.

A hétvége és a centenáriumi év részletes programját a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, a https://www.mcse.hu/ címen találhatják meg az érdeklődők.

Az IAU a legnagyobb professzionális nemzetközi csillagászati szervezet, amelyet 1919-ben alapítottak, és amelynek több mint 13 500 csillagász a tagja 100-nál is több országból. A szervezet küldetése, hogy nemzetközi együttműködéseken keresztül támogassa a csillagászat minden aspektusát, beleértve a kutatást, ismeretcserét, oktatást és fejlesztést. Az IAU ezen felül az a nemzetközileg elfogadott szervezet, amelyik az égitestek és azok felszíni objektumainak elnevezéséért felelős.

Címkék: csillag, csillagászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni