Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 11. 07:07, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Árfolyamgát - bajban a devizahiteles közalkalmazottak?

Árfolyamgát - bajban a devizahiteles közalkalmazottak?

Sok közszolgának okozhat gondot egy korábbi, gyakran kényelmi szempontok alapján tett lépés, amelynek nyomán kizárják magukat az árfolyamgáthoz kapcsolt kamattámogatásból.

Ha ugyanis a hitelfelvételkor a nem közalkalmazott házastárs lett a hitelfelvevő és a közalkalmazott házastárs nem lett adóstárs, akkor jogi szakértők szerint annak ellenére nem jár a kamattámogatás, hogy a további feltételeknek megfelelnek - írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint ugyanis előírás, hogy az ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonjoga legyen a házastársnak és életvitelszerűen ott lakjon. Az sem segít, ha az ingatlan résztulajdonosaként a közalkalmazott zálogkötelezettként szerepel a szerződésben.

Szakértők szerint ez a megoldás a jogszabályalkotók akaratával ellentétes eredményt hozott, hiszen például a devizahitel felvétele óta számos esetben történhetett olyan, hogy a közalkalmazott fél házasságot kötött a nem közalkalmazott, korábban a közös otthonra már hitelt felvett társával.

A lap emlékeztet, hogy a kormány a végtörlesztésből kimaradt közalkalmazottaknak vissza nem térítendő támogatást ígért 2012. február 1-jétől az árfolyamgát-szerződés megkötésének időpontjáig; mivel e lehetőség június 30-ig áll fenn, érthető, hogy az érintettek nem sietnek a banki jelentkezéssel, hiszen addig nem csak a gyűjtőszámlahitel kamatát, hanem a rögzített árfolyam feletti teljes összeget is megspórolhatják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során