Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Október 14. 17:01, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Szabadkereskedelmi viszonyt akar az unióval a brit kormány, törvényben garantálja az EU-állampolgárok jogait

Szabadkereskedelmi viszonyt akar az unióval a brit kormány, törvényben garantálja az EU-állampolgárok jogait

A brit kormány szabadkereskedelmi kapcsolatrendszert kíván kialakítani az unióval a Brexit után, és törvényt alkot az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak biztosításáról.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kormányának új programját II. Erzsébet királynő ismertette hétfőn a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában.

Az uralkodó által felolvasott program szerint a Konzervatív Párt vezette kormánynak mindig is elsődleges fontosságú célkitűzése volt, hogy az Egyesült Királyság október 31-én kilépjen az Európai Unióból.

London azonban a Brexit után is olyan kapcsolatrendszerre törekszik az EU-val, amelynek alapja a szabadkereskedelem és a baráti együttműködés.

A tervezet szerint a majdani új brit bevándorlási törvény véget vet az EU-n belüli szabad mozgást előíró alapelv nagy-britanniai alkalmazásának. A brit kormány azonban változatlanul elkötelezett annak biztosítása mellett, hogy az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok a Brexit után is az országban maradhatnak.

Címkék: brit, kormányz, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.