Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 31. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Száz évig keresték az elveszett erődöt

Száz évig keresték az elveszett erődöt

Több mint egy évszázadnyi kutatás után találták meg Németországban az „elveszett” római erődöt, amely a Kr. e. 1. században védte a legionáriusokat a germán törzsek támadásaitól.

1890-ben találtak a német kisváros, Olfen környékén egy római bronzsisakot, amely ráirányította a régészek figyelmét a térségre. Ám csak az idén nyáron kerültek napvilágra római cserépedény-töredékek, ruhakapcsok, pénzérmék és egyéb leletek. Ezek nyomán készítettek légi felvételeket a térségről, amelyek kimutatták az egykori véderőműveket – olvasható a The Daily Telegraph és a The Local online kiadásában.

„A mai Olfen stratégiailag volt nagyon fontos a legionáriusok számára Augustus császár Germánia ellen indított hadjárata idején” – hangsúlyozta Michael Rind vezető régész.

A római katonaság Kr. e. 11 és Kr. e. 7. között állomásozott itt. Ez Nero Claudius Drusus (Kr. e. 38.–Kr. e. 9) római hadvezér, Augustus császár mostohafia seregeinek egyik fontos bázisa volt. Az erődítmény méretéből ítélve ezer fő állomásozhatott itt, akik biztosították a Lippe folyón való átkelést és így más római katonai létesítmények ellátását.

„Kétezer éven át háborítatlan helyszínről van szó, ez abszolút ritkaság. A feltárások akár több évtizedet is igénybe vesznek” – vélekedett Michael Rind.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára