Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 27. 14:13, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

„Szellemvadász” sárkány koponyájára bukkantak

„Szellemvadász” sárkány koponyájára bukkantak

Százhúszmillió éve élt „szellemvadász” sárkány koponyáját tárták fel Kína északkeleti részén.

A leletről a Naturwissenschaften áprilisi számában jelenik meg tanulmány.

A Guidraco venator, vagyis a „szellemvadász” egy „rendezetlen” fogazatú pteroszaurusz volt, maradványai a kora kréta időszaki lelőhelyről, a csiufotangi (Jiufotang) formációból kerültek elő Liaoning tartományban.

Szárnyfesztávolsága elérte a 4-4,5 métert, s koponyáján valószínűleg a repülést segítő csonttaréjjal büszkélkedett. Vélhetően halakkal táplálkozott, erre engednek következtetni a koponya mellett talált, halcsigolya-darabkákat tartalmazó koprolitdarabkák (fosszilizálódott ürülék). Másrészt a harminc centiméteres csőre végén meredező 5 centiméteres, tűhegyes fogak kiválóan alkalmasak voltak a halfogásra.

„A »szellemvadász« nagy hasonlóságot mutat a Brazíliában feltárt Ludodactylus pteroszaurusszal” – hangsúlyozta Vang Hsziaolin (Wang Xiaolin), a fosszíliát felfedező kínai–brazil expedíció vezetője. Mint a paleontológus rámutatott, a kora kréta kori pteroszauruszok némelyike Ázsiából származhatott, majd később vándoroltak más térségekbe, például Brazíliába.

„A Guildraco előfordulási helye egybecseng ezzel a hipotézissel” – mutatott rá Alexander Kellner, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem paleontológusa, a tanulmány társszerzője.

Vang Hsziaolin szerint elképzelhető, hogy a pteroszaurusz kénytelen volt elhagyni a csiufotangi formációt, nem bírván a versenyt a madarakkal, amelyek szintén hallal táplálkoztak.

A pteroszauruszok (Pterosauria) – „szárnyas gyík” – repülő őshüllők rendje volt, amelyek a késő triász kortól a kréta időszak végéig éltek. A pteroszauruszok voltak az első gerincesek, amelyek szert tettek a repülés képességére. A korai fajoknak hosszú, fogakkal teli állkapcsa volt és hosszú farka, a későbbi formák esetében a farok jelentősen megrövidült és voltak olyan fajok, amelyeknél a fogak is hiányoztak.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni