Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 10. 10:20, szombat | Belföld
Forrás: InfoVáros | Élet Fája Rekreációs és Oktató központ

Szent Márton jelentősége

Szent Márton  jelentősége

A betakarítással összefüggő munkálatok lezárulnak erre az időszakra, sőt az ősszel szüretelt szőlőből is kiforr az új bor. November hónapot bizonyos vidékeken "kis farsangnak" is nevezték, ugyanis ekkor még meg lehetett tartani a lakodalmakat és vigasságokat, amelyek majd az adventi időszakban tiltva lesznek.

Az ünnep eredete az ókori Rómába nyúlik vissza.
November 11-én Szent Mártonra emlékezünk. A legenda szerint 316-ban született Pannóniában Savaria (Szombathely) városában. Katona volt a római hadseregben, és felvette a kereszténységet. Egy nap éppen úton volt télvíz idején, amikor félmeztelen koldust pillantott meg az út mentén. Kardot rántva kettévágta köpönyegét és megosztotta azt a koldussal. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. Márton otthagyta a hadsereget, és pap, majd 371-ben Tours püspöke lett. 397 november 11-én hunyt el, s ezt a napot, mint az isteni világban való újjászületése napját ünneplik a keresztények. Szent Márton alakja természetesen a magyar hagyományban is jelen van. István király zászlaira a hadverő Márton képét festette, s a pannonhalmi apátság is az ő tiszteletére épült. Szombathely mellett Szentmártonfalván a templom előtti kút az, ahol a legenda szerint Mártont megkeresztelték. A néphagyományban Márton napja a gazdasági év zárónapja, valamint fontos időjósló nap. Szent Márton önzetlen segítő szándéka megihlethet bennünket is. A mai ember elvesztette azt az érzést, hogy egy a világgal. A régi emberben még élt az egység a természettel. Ugyanazt a ritmust figyelhettük meg az embereken, min a természetben. Nyáron teljes kiáradás, ősszel visszahúzódás. Manapság azonban csak tudatos munkával, tudatunk fejlesztésével, belső fényünk növelésével találhatunk vissza ehhez az elveszett egységhez. Szellemi munkánk gyümölcsei tetteinkben testesülnek meg. Márton jót tett a koldussal. Hiszem, hogy mindenki, aki szeretne, tehet ma is jót. Akár családi akár társadalmi szinten. Lehet ez a segítség egy apró mozdulat, odafordulás, egy mosoly. Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni! A belső mozdulat őszintesége a lényeg. "Az ember saját belső fényét viszi a külvilágban eluralkodott sötétségbe." Ez Márton-nap jelentősége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.