Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Január 11. 12:06, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza

Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza

Szlovákiában is megjelent a szomszédos Lengyelországban már a tavaly év végétől terjedő madárinfluenza

- jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Regionális Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (RPVS) közlésére hivatkozva pénteken.

A beszámoló szerint a betegség egy nyitrai járásban lévő település kistenyésztőjének csirkeállományában bukkant fel. Az illetékes felügyelet szerint az elpusztult állatok valószínűleg vadon élő szárnyasoktól fertőződtek meg.

A betegséget azt követően azonosították, hogy egy kistenyésztő bejelentette: 22 darabos állományából 3 állat elpusztult. A kórokozó jelenlétét csütörtökön mutatta ki egy madárinfluenza vizsgálatra szakosodott zólyomi laboratórium, amelynek megállapítása szerint a madárinfluenza erősen fertőző H5N8 altípusáról van szó, ugyanarról, amit már Lengyelországban is kimutattak.

A madárinfluenzával fertőzött és elpusztult egyedeket megsemmisítették, a tenyészetet fertőtlenítették - közölte az RPVS. A fertőzés 3 kilométeres körzetében a betegség további terjedését megelőző intézkedéseket írtak elő, tízkilométeres körzetben pedig megfigyeléseket rendelt el.

Az esettel összefüggésben a szlovák agrártárca rendkívüli óvatosságra intette a tenyésztőket és felszólította őket: tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a tenyészeteikben élő baromfik lehetőleg ne kerüljenek kontaktusba vadon élő szárnyasokkal.

Ugyancsak fokozott óvatosságra intett a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), amely internetes oldalán arról tájékoztatott, hogy bár a madárinfluenza ezen altípusa esetében nagyon alacsony az esély arra, hogy az emberre is átterjedjen, ennek lehetőségét teljesen nem lehet kizárni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére