Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. Június 27. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szombaton is erős lesz az UV-sugárzás és zivatarok is várhatók

Szombaton is erős lesz az UV-sugárzás és zivatarok is várhatók

Zivatarveszély és az erős UV-sugárzás miatt is figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: szombaton a Duna és a Tisza közti tájakon, azon belül is legtovább az északi hegyekben van jelentős esélye villámlásnak. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és erős széllökések kísérhetik, de heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég, illetve 90 kilométer/órát meghaladó széllökés is társulhat.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy szombaton a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.7-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Azt kérik, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14-19 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet általában 28-33 fok között valószínű.

Címkék: eső, uv-sugárzás, zivatar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni