Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 26. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Tájékoztató a lakásfenntartási támogatás változásairól

Tájékoztató a lakásfenntartási támogatás változásairól

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tudatta, hogy 2011. szeptember 1-től jelentősen átalakul a lakásfenntartási támogatás.

Augusztus 31-ével megszűnik a szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatása, mely beépül a lakásfenntartási támogatásba. Az új igénylést a helyi önkormányzatnál kell benyújtani. Az alábbi tájékoztató anyaggal a minisztérium segítséget kíván adni a megváltozott helyzet kezeléséhez.

Milyen kiadásokra lehet igényelni az új lakásfenntartási támogatást?

Lakásfenntartási támogatást a fűtéstámogatáson túl többek között lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, villanyáram-, víz- és gázfogyasztás költségeire lehet kérni.

A fűtési kiadásokra lehet igényelni? Ha igen, milyen típusú fűtésre?

Igen, szeptembertől a fűtéstámogatás is a lakásfenntartási támogatás keretében igényelhető. Újdonság az eddigi gyakorlathoz képest, hogy a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igénybe vehetik az új lakásfenntartási támogatást, akik fával, olajjal, szénnel vagy más módon fűtenek.

Milyen előnyei vannak még az új támogatási rendszernek?

Az új támogatási rendszer egyszerűbb lesz. A jogosultságot biztosító jövedelemhatár emelése lehetővé teszi, hogy a korábbi energiatámogatási rendszer jelenlegi jogosultjai továbbra is kaphassanak támogatást. Annak köszönhetően, hogy a fűtéstámogatás is beépül a lakásfenntartási támogatásba, nem kell két, hasonló célokat szolgáló támogatási rendszert párhuzamosan működtetni. Így kiszűrhetőek a támogatást jogosulatlanul igénybe vevők.
Az átalakítás fő célja az ellátásra jogosultak körének kibővítése, vagyis az energiatámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradó jogosultak befogadása az új rendszerbe.

Milyen jövedelemhatárig lehet igényelni a támogatást?

Az új támogatási rendszer lényegesen megemeli a jogosultsági jövedelemhatárt, amelyet a törvény 71.250 Ft-ban, az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határoz meg (a korábbi 150 százalék helyett).

Milyen más feltétele van még a lakásfenntartási támogatásnak?

A lakásfenntartási támogatás rendszerében a jövedelmi jogosultsági feltételek módosítása mellett két új elem is megjelenik: a fogyasztási egység, valamint a vagyonvizsgálat.
A jövedelemszámítás alapja, a jelenlegi egy főre jutó jövedelem helyett, a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező, fogyasztási egységre jutó jövedelem lesz, amely reálisabban jeleníti meg az adott háztartás jövedelmi és kiadási viszonyait, hiszen a fogyasztás és a kiadások a háztartás tagjai számának emelkedésével nem egyenes arányban növekednek.
Annak érdekében, hogy a támogatás a korábbinál igazságosabb és hatékonyabb legyen, a lakásfenntartási támogatás feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat, amelyet a helyi önkormányzat végez el. A támogatást igénylők vagyoni helyzetének vizsgálatával az a cél, hogy kiszűrhetőek legyenek a támogatást nem jogszerűen igénylők, növelve ezáltal az ellátás célzottságát és hatékonyságát.

Hogyan számítják az egy fogyasztási egységre jutó jövedelmet?

A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező fogyasztási egységre jutó jövedelem lesz. A háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0; a második: 0,9; minden további nagykorú arányszáma 0,8; a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8 és minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

Mit jelent a vagyonvizsgálat?

Az önkormányzat a támogatás megítéléséhez jövedelem- és vagyonvizsgálatot végez.
A vagyon mértékének megállapításakor az ingatlant, a járművet és a forgalomképes vagyoni értékű jogot kell figyelembe venni, nem kell azonban beszámítani a kérelmező (jogosult) által lakott ingatlant, az általa lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jogot, valamint a mozgáskorlátozottságára tekintettel fenntartott gépjármű értékét.

Pénzben vagy természetben kell nyújtani a támogatást?

Pénzben és természetben is nyújtható a támogatás, a törvény értelmében a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani.
A támogatást elsősorban azokhoz a rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.
A támogatás megosztva is adható: részben készpénz, részben természetbeni támogatás formájában.

Pontosan, hogyan történik a természetben nyújtott támogatás?

A természetben nyújtott támogatás esetén az ügyfél nem kap közvetlenül pénzt, hanem az önkormányzat közvetlenül a közüzemi (gáz, áram, távhő, szemétszállítás, stb.) szolgáltatók felé fizeti az esedékes számlát, illetve lehetőség szerint közvetlenül megvásárolja az adott településre jellemző tüzelőanyagot, és természetben adja át a támogatottnak.

Eddig jogosult voltam a lakásfenntartási támogatásra. Újra kell igényelnem?

Amennyiben Ön eddig már jogosult volt a lakásfenntartási támogatásra, úgy jelenleg nem kell új igény benyújtania, azt a megállapító határozatban foglalt ideig változatlanul megkapja.

Eddig jogosult voltam a gázár- vagy távhőtámogatásra, újra kell igényelnem?

Igen, újra kell igényelni. Azoknak, akik korábban (augusztus 31-ig vagy azt megelőző időpontig) járt a gáz és távhőár-támogatás) nem jár tovább „automatikusan” a lakásfenntartási támogatás, hiszen több ponton változnak a feltételek.

Hová kell benyújtanom a támogatás iránti igényt?

A lakásfenntartási támogatás iránti igényeket a kérelmező lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani.

Mikortól folyósítják a támogatást?

A lakásfenntartási támogatás új szabályok szerinti megállapítására a 2011. augusztus 31-ét követően indult eljárásokban kerülhet sor.
A támogatást a jogosultságoknak megfelelő kérelem benyújtása hónapjának első napjától havonta folyósítják, illetve a fizetési kötelezettség felmerülésének időpontjában. A már megállapított - és jelenleg is folyósított - lakásfenntartási támogatások esetében az új szabályokat a rendes éves felülvizsgálat során kell először alkalmazni.

Mennyi ideig érvényes a megítélt támogatás?

Egy évig.

Milyen igazolásokat, dokumentumokat kell az igényléshez benyújtani?

A helyi önkormányzat határozza meg pontosan, milyen dokumentumok, igazolások szükségesek a kérelemhez.
Leggyakrabban kért dokumentumok:
A háztartásban élő személyek jövedelmi viszonyait tanúsító igazolások, a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél (pl. munkaviszony, nyugdíj, családi pótlék, stb.) a kérelem benyújtását megelőző hónapról.
A nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelmek esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagáról.
Ha a jövedelem kizárólag alkalmi munkából származik, annak összegéről nyilatkozni kell.
Munkanélküli személy esetében a munkanélküliség ténye az állami foglalkoztatási szervnél történt regisztrációról szóló irattal igazolható.
A lakás nagyságát hitelt érdemlő módon igazoló irat.
Saját tulajdonú, távfűtött lakás esetében három hónapnál nem régebbi keltezésű „VKSZ” Közüzemi Szolgáltató ZRT számla.
Bérlakásban vagy albérletben élő személy esetében a bérleti illetve albérleti szerződés. Ha a kérelmező a lakást kizárólagosan, de szívességi lakóként használja, csatolnia kell az őt erre feljogosító lakáshasználati szerződést, amely alapján a lakás fenntartási költségeit ő fizeti.

A gáz- és távhő-ártámogatás megszűnik?

A megszüntetésre ítélt gáz-és távhő-ártámogatást a 2010 májusában hivatalába lépett új kormány a lakosság szociális biztonsága érdekében meghosszabbította 2010. december 31-ig, majd 2011. április végéig, majd augusztus 31-ig.
Szeptember 1-jétől az eddig ismert formában azonban már nem lesz elérhető a gázár- és távhőtámogatás, hanem a fent leírtak szerint beépül az önkormányzatnál igényelhető lakásfenntartási támogatásba.
Fontos tudni, hogy köszönhetően a 2011. január 1-jén életbe lépett új gázár-szabályozásnak, a 3 vagy több gyermeket nevelő családok gázárkedvezményre jogosultak, azt a Magyar Államkincstártól kell igényelni.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: támogatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.