Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Október 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI

Több helyen is nőtt a légszennyezettség

Több helyen is nőtt a légszennyezettség

Több helyen nőtt a magas szálló por (PM10) koncentrációja miatti légszennyezettség.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írta: Nyíregyháza, Pécs, Szeged és Veszprém levegőjét minősítették egészségtelennek.

További 17 településen - Budapesten, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Sopronban, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön, Vácon, Várpalotán - "kifogásolt" a levegőminőség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebbek, valamint a gyerekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást.

Az egészségtelen minősítést kapó településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvják a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - írták.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Nyíregyházán a szálló por elmúlt napokban mért magas koncentrációja miatt csütörtökön elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az önkormányzat arra kéri a helyieket, hogy lehetőség szerint ne használják személygépjárműveiket - főként a dízel üzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, és szilárd tüzelőanyag helyett inkább gázzal fűtsenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.