Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 17. 14:33, szombat | Belföld
Forrás: mti/fotó: zooszeged.hu

Új indiai orrszarvú érkezett a Szegedi Vadasparkba

Új indiai orrszarvú érkezett a Szegedi Vadasparkba

Egy kétéves hím indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) érkezett a Szegedi Vadasparkba a nyugat-angliai Chester állatkertjéből - tájékoztatta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója az MTI-t.

A gondozóitól az Akeno nevet kapó fiatal bika, hosszú, kétnapos utat tett meg egy speciális szállítókonténerben, amíg a walesi határ közeléből megérkezett új otthonába. A következő napok azzal telnek, hogy megszokják egymást Csülökkel, a Nyíregyházán született, de már augusztus óta Szegeden nevelt hímmel, amely csak valamivel fiatalabb nála.

A Szegedi Vadaspark új indiai orrszarvú bemutatóját nyár végén adták át, az intézmény történetének eddigi legnagyobb főként saját forrásból megvalósult beruházásaként. A 280 négyzetméteres orrszarvúház és a 3 ezer négyzetméteres külső kifutó az ázsiai elefántok bemutatója mellett épült föl. Az épületben fűthető medencéket, a tágas, természetes környezetet idéző kifutóban pedig dagonyákat alakítottak ki az állatoknak.

Csülök és Akeno ivarérettségük elérésig élnek majd együtt Szegeden, majd egyiküket az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) irányításával nőstényre cserélik, hiszen a szakemberek távlati célja a részvétel a faj szaporításában.

Az indiai orrszarvú kiemelt fajnak számít az állatkertek világában. Száz éve még a kipusztulásától kellett tartani, alig maradt pár egyede India északi részén - leginkább Assam tartományban - az intenzív vadászatuk miatt. Trófeaként és a kínai hagyományos orvoslás céljából vadászták, jelenleg az utóbbi jelenti a nagy veszélyt. Annak ellenére, hogy ezt semmi nem igazolja, Kelet- és Délkelet-Ázsiában az egyik leghatásosabb gyógyszernek tekintik. Az aktív védelemnek köszönhetően azonban szépen gyarapodott számuk, ma már kétezernél is több egyede járja a vadont.

A jelenleg élő öt orrszarvúfaj közé tartozó indiai orrszarvúak testhossza nőstényeknél meghaladja a három, hímeknél a három és fél métert, tömegük 1600-3200 kiló. Azt állatok barnásszürke, kettő-öt centiméter vastag bőre gazdagon redőzött, ezért megjelenésük a középkori lovagokéra emlékeztet, ezért páncélos orrszarvúnak is nevezik őket. Többnyire magányosan élnek, kivéve a borjakat nevelő nőstényeket. Naponta testsúlyuk egy százalékának megfelelő mennyiségű táplálékot - főként fűféléket, emellett gyümölcsöket, leveleket, fák és bokrok ágait, vízinövényeket - fogyasztanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.