Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Június 23. 07:14, péntek | Külföld
Forrás: mti

Vádat emeltek egy Kínának kémkedő volt CIA-ügynököt

Vádat emeltek egy Kínának kémkedő volt CIA-ügynököt

Vádat emeltek a virginiai Alexandriában csütörtökön Kevin Mallory, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt munkatársa ellen, mert titkos kormányzati dokumentumokat adott el Kínának.

A 60 éves férfit a virginiai Leesburgben lévő otthonában tartóztatták le, a vád kémkedés és a szövetségi hatóságok félrevezetése.

Az információk "érzékenysége" miatt a hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen dokumentumokat adott el Mallory a kínaiaknak. Ha a vád igaznak bizonyul, ez lehet a CIA történetének egyik különös kémkedési botránya, hiszen a hírszerzés egyik volt munkatársa követte el.

A vádirat szerint Mallory márciusban és áprilisban is Kínában járt. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kihallgatásán elismerte, hogy 25 ezer dollárért dokumentumokat adott el Kínának, azt azonban tagadta, hogy ezekben titkos információk lettek volna.

A kínaiul folyékonyan beszélő férfit egyelőre őrizetben tartják, pénteken döntenek arról, hogy szabadlábon védekezhet-e.

Dana Boente alexandriai ügyész - aki az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági részlegét is vezeti - az amerikai nemzetbiztonságra nézve különösen súlyosnak ítélte az ügyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése