Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 07. 17:25, péntek | Kék hírek
Forrás: MTI

Vajnai Attila: a rendőrség megszüntette a vörös csillagos szórólapok ügyében indult nyomozást

Vajnai Attila: a rendőrség megszüntette a vörös csillagos szórólapok ügyében indult nyomozást

A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást annak a hét embernek az ügyében, akiket még július végén egy budapesti, civilek által szervezett rendezvényen előállítottak, mert vörös csillagot ábrázoló szórólapot tartottak a kezükben - közölte Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke pénteken budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az V. kerületi rendőrkapitányság épülete előtt Vajnai Attila elmondta, az elkobzott szórólapokat "visszaszolgáltatták" arra hivatkozva, hogy bűncselekmény nem történt.
A rendőrségi határozat indoklásában megemlítették a strasbourgi emberi jogi bíróság vonatkozó ítéleteit, illetve a Kúria július 10-i ítéletét - közölte.
Vajnai Attila kijelentette: ismét bebizonyították, hogy "az európai jogi normákat a nemzetközi jogi eszközökkel érvényesíteni lehet Magyarországon". A munkásmozgalmi jelképek szabadon viselhetők, demokratikus céllal használhatóak - fűzte hozzá.
Vajnai Attila elmondta, jogi eljárást kezdeményeznek az ügyben, hiszen a rendőrség beismerte, hogy bűncselekmény nem történt, viszont őket több órán keresztül jogtalanul fogva tartották, a szórólapokat elkobozták, "a szólásszabadságunkat elfogadhatatlan mértékben korlátozták".
A Független Rendészeti Panasztestületnél már panaszt tettek - jegyezte meg.
A korábban előállítottak a rendőrkapitányság épületének bejárata előtt bemutatták az említett szórólapokat, amelyeken a vörös csillag mellett Che Guevara és József Attila arcmása volt látható, és a munkát, kenyeret, fedelet felirat volt olvasható.
A rendőrség július 29-én önkényuralmi jelkép használatának megalapozott gyanúja miatt állított elő hét embert a fővárosi V. kerületi Kossuth térről. A József Attila-szobornál civilek szerveztek megemlékezést József Attila és a Horthy-rendszer címmel. A rendőrség Vajnai Attila mellett még három férfit és három nőt állított akkor elő.
A magyar államot márciusban jogerősen elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága azért, mert büntetőeljárást indított ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt. A magyar parlament július 2-i határozatában kinyilvánította, nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett.
A Kúria felülvizsgálati eljárásában bűncselekmény hiányában július 10-én felmentette az önkényuralmi jelkép használatának vétsége alól Fratanolo Jánost, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökét. A vád és védelem egyaránt az ügyben született strasbourgi döntésre hivatkozva kérte a felmentő ítéletet, utalva arra, hogy Fratanolo János elmarasztalása nemzetközi szerződésbe ütközik.
Fratanolo János egy 2004. május 1-jén Pécsett tartott szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy nagyjából két centiméter átmérőjű ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd a helyi televíziónak nyilatkozott; a vörös csillag így a nézők számára is észlelhető volt. Emiatt Fratanolo ellen 2007-ben büntetőeljárás indult, végül a Pécsi Ítélőtábla 2010. március 5-én bűnösnek mondta ki, és megrovásban részesítette.

Címkék: Rendőrség-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön