Városlista
2022. szeptember 27, kedd - Adalbert

Hírek

2012. Január 17. 07:34, kedd | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Veszélyben az Opera társulata? Tiltakoznak az énekesek

Veszélyben az Opera társulata? Tiltakoznak az énekesek

A Magyar Operaénekesek egyesület hétfőn közleményben tiltakozott a dalszínházban várható elbocsátások, a létszámleépítés ellen.

Szilárd meggyőződésük - írták, hogy a Magyar Állami Operaháznak, mint a nemzeti operajátszás letéteményesének, társulati formában kell működnie.

A közleményt azután fogalmazták meg, miután a sajtóból értesültek arról, hogy a színház jelenlegi megbízott vezetése létszámleépítésre készül: hamarosan közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó operaénekeseket szándékozik elbocsátani.

Hétfőn reggel a magánénekesek értekezletet tartottak, amelyen az Operaház vezetősége nem volt jelen, csupán a dalszínház szakszervezetének elnöke vett részt a megbeszélésen. Az egyesület elnöksége azt közölte az MTI-vel, elvárják, mielőtt a Magyar Állami Operaház vezetése a létszámot és a jelenlegi struktúrát érintő, visszafordíthatatlan lépésekre szánja el magát, ne a sajtó útján üzengessen, hanem a korábban megígért tényleges párbeszédet, illetve mielőbbi tárgyalásokat folytasson a Magyar Operaénekesek Egyesületével, és a Magyar Állami Operaház szakszervezetével.

A Magyar Állami Operaház 36 magánénekese az utolsó énekesi társulat Magyarországon - hangsúlyozták. Megszüntetése az operaénekesi hívatást annullálja, azaz megsemmisíti. Következésképp értelmetlenné teszi a magyar énekes képzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a fővároson kívüli egyetemi zeneművészeti karokon.

Véleményük szerint a budapesti Operaház speciális helyet foglal el a magyar kulturális életben. A Magyar Állami Operaházat olyan országok operaházaihoz hasonlítani nem lehet, amely országokban több zenés színház működik, így a művészeknek számos lehetőségük van saját hazájukban színpadra lépni. Szilárd meggyőződésünk, hogy a Magyar Állami Operaháznak, mint a nemzeti operajátszás letéteményesének, társulati formában kell működnie.

A nyilvánosság figyelmét felhívják arra, hogy az elbocsátandók között magas szakmai díjakkal kitüntetett művészek vannak, több Kossuth-díjas. Nem hiszik - emelték ki -, hogy az ország, az Operaház gazdasági helyzetét néhány tucat művész jogos és méltó foglalkoztatása rontaná.

"E lépések ellen tiltakozunk és kijelentjük, hogy minden törvényes eszközt és lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy megakadályozzuk az esztelen rombolást a magyar kulturális élet első számú nemzeti intézményében, a Magyar Állami Operaházban!" - fogalmaztak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 27. 08:07, kedd | Belföld

Halálos közlekedési baleset történt Békés megyében

Egy ember meghalt, nyolcan megsérültek, amikor kedden kora reggel, Körösladány közelében három autó ütközött - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

2022. Szeptember 27. 08:03, kedd | Belföld

Megvadult kecskék miatt kapott bejelentést a közútkezelő

Az M2-es autóúton kecskék próbáltak meg feljutni a pályára.

2022. Szeptember 26. 12:32, hétfő | Belföld

Gulyás: a kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak

2022. Szeptember 26. 12:24, hétfő | Belföld

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon (EMN), melynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mind a 19 megyében és Budapesten 61 helyszínen várja az érdeklődőket.